Ceyrek2710

Çeyrek Altın Değer Kazanmaya Devam Edecek mi?

Günümüz şartlarında dünya genelinde ciddi anlamda birçok para değer kaybediyor. Türk insanının en güvenli yatırım aracı olarak gördüğü altın piyasası, paranın değer kaybetmesiyle doğrudan etkilidir. Bu değer kaybetmelerin en büyük sebebi Covid-19 salgınıyla oluşan pandemidir. Pandemi piyasada büyük bir güvensizliğe neden oldu, piyasalarda hareketlilik oluşturdu.

Altın borsasında ise yükselişe zemin hazırladı. Uzunca bir süre yükselişte devam eden altın bir noktadan sonra düşüşe geçti ve yeni bir dengeye kavuştu. Ancak altın yorumcularının altının geleceğiyle ilgili olumlu konuştuğunu, yükselişin uzun vadede süreceğini düşündüğünü belirtmekte fayda var.

Pandemi sürecinin piyasalardaki üretime ket vurması, büyük firmaların üretimi yavaşlatması hatta durdurmasıyla sonuçlandı. Üretimin olmadığı bir ülkede ise döviz ve altın yükselişe geçti. Üretimdeki bu yavaşlama piyasalarda olumsuz etkilere sebep oluyor, ülkeleri piyasaya para basmaya zorluyor. Para basmak kulağa hoş gelen bir tabir olsa da halk ve ülkeler açısından hiç de parlak bir fikir değil.

Peki, bir ülkenin para basması ne demek? Para basılması altın fiyatlarını neden etkiler?

Bu soruları şöyle cevaplayabiliriz. Ülkeler para basarken genelde karşılığında altın rezervlerini gösterirler, yani bir karşılık gösterilir. Piyasaya para basmak, basılan para biriminin değersizleşmesi demektir. Ülkelerin para basması para değerini düşürür ve böylece altın fiyatları ters orantılı bir şekilde yükselmeye başlar.

Altının para karşısında sert durması altını güvenli liman olarak adlandırmamıza sebep oluyor. Uzmanlara göre Covid-19 kaynaklı pandemi etkilerinin geçmesi birkaç yıla yayılacak gibi duruyor hal böyle olunca ülkeler para basmaya devam etmekten geri durmayıp altın fiyatlarında yükselişe sebep olacaklardır.

2020 ile beraber bu yükselişi hepimiz biliyoruz zaten fakat bu yükselişin ne kadar devam edeceğine dair birçok farklı senaryo yer alıyor. Bahsettiğimiz pandemi koşulları göz önünde bulundurulduğunda ve bununla birlikte ithalat - ihracat yavaşlamaları, üretimin sekteye uğraması ve hatırı sayılır istihdam sağlayan şirketlerin küçülmeye gitmesi, işsizlik sorunu, basılan paralarla birlikte yükselen enflasyon ve bunun gibi birçok sebepten ötürü altın piyasası olumsuz etkilenmektedir.

Özetleyecek olursak tüm gelişmeler sonucunda ülke paraları karşısında altın sert duruşunu koruyup şartlar düzelmediği sürece yükselmeye devam edeceğinin sinyallerini açık bir şekilde veriyor.