14.07

Metal Borsasında Yükseliş: Bakır Çağı Canlanıyor!

Koronavirüs salgını neticesinde pandemi ilan edilmesi tüm piyasalarda hareketliliğe sebep olmuştu. Döviz ve altın yatırımlarındaki canlanma bakır piyasasını da olumlu yönde etkiledi. Eurasia Grubu Enerji, İklim ve Kaynaklar Direktörü, pandeminin bakıra olan talebi artıracağını, kırmızı metalin talep sebebiyle yükselişte olacağını belirtiyor. Bakırın Koronavirüs ile ilişkisi Mart ayında virüsün zirve yaptığı dönemde fiyatların dibe vurmasıyla dikkat çekmişti. Bakıra olan talep düştükçe fiyatlar gerilemişti. Geçtiğimiz günlerde ise Londra Metal Borsası’nda yüzde 0,5 seviyesinde bir artış yaşandı. Geldiğimiz noktada bakır fiyatlarının 5.909 dolardan 5.928 dolara çıkarak son beş aylık dönemdeki en yüksek noktaya ulaştığını gözlemliyoruz. Metal borsasını yakından takip eden uzmanlar, fiyat artışlarını Bakır Çağı’na Hoş geldiniz şeklinde yorumluyor.

Çevreci Yatırımlarda Bakır İhtiyacı

Bakır fiyatlarındaki artışa dikkat çeken Eurasia Grubu’ndan Henning Gloystein, Asya ve Avrupa’da gerçekleştirilecek olan çevreci yatırımlarda bakıra olan talebin artacağını öngörüyor. Elektrikli araçlar, akıllı arabalar, 5G teknolojisi, dönüştürülebilir enerji ve teşvik programlarının gerçekleştirilebilmesi için bakıra ihtiyaç duyulacak. Bu ihtiyaç ise bakır fiyatlarındaki artışı tetikleyecek. Pandemi ile birlikte durgunluk yaşayan metal borsası, çevreci yatırımların planlanmasıyla bir anda gözbebeği oldu. Uzmanlar, bakır taleplerinin artmasıyla birlikte metal borsasının pandemi öncesindeki ideal dönemine dönebileceğini, yeni rekorlar kırabileceğini dile getiriyor.

Temiz Enerji Yatırımları Bakır Talebini Artıracak

Eurasia Grubu’ndan yapılan açıklamalar kapsamında temiz enerji yatırımlarının bakır talebindeki artışı sürdüreceği gözleniyor. Ulaşım sektöründe bilhassa bakır kilit rol oynayacak. Ulaşımla ilgili planlanan tüm yatırımlarda temiz, çevre dostu enerji üretimi için bakırdan yararlanılacak. Elektrikli araç endüstrisinde bakırın şu anki talep miktarı yüzde 1 oranında. Uzmanlar bu oranın 2030 yılına kadar yüzde 10 seviyesine yükselmesini bekliyor.

Başta Çin olmak üzere dünyadaki birçok ülke temiz enerji ve çevreci yatırım odağında bakırdan yoğun biçimde yararlanacak. Metal borsası yorumcuları, hükümetlerin çevreci yatırımlarda bakırdan yararlanacağına kesin gözüyle bakıyor. Bu öngörü bakırın tüm endüstrilerde hammadde olacağını kesinleştiriyor. Uzmanlara göre dünya bakır çağına adım atıyor. Metal yatırımcıları gelişmeler neticesinde yatırımlarını bakıra yönlendirmeye hazırlanıyor. Pandemi sonrasında tüm dünyada bakır çağı yeniden aydınlanacak gibi görünüyor.