Imagination%20rules%20the%20world.%20%281%29

Altın Borsası Nedir? Altın Alım Satım İşlemleri Nasıl Yapılır?

Altın borsası, altın ile güvence altına alınan veya desteklenen para ya da para birimi için bir takas sistemidir. Fiziksel altın satın almak veya altın satmak ticari uygulamalar için olağan bir alışveriş olabilir. Fakat altın borsası, yatırımcılar için günlük fiyat hareketlerinden kâr elde etmektir. Altın alım satım işlemleri nasıl yapılır? Altın borsası temelleri nelerdir? Altın borsası riskli midir? Altın borsası ile ilgili merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarını burada bulabilirsiniz.

Türkiye’de Altın Borsası Nasıl İşler?

Türkiye’de Altın Borsası üzerinden yapılan işlemler, İMKB piyasasının yeni ismi olan “Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası” adı altında işlem görür. Altın borsası yatırımı belli bir seviyede uzmanlık gerektirir, bu nedenle kendinize bir aracı kurum edinmenizde fayda vardır. Borsada yasal işlem yapma yetkisi taşıyan borsa aracı kurumunu seçerek, bir altın yatırım hesabı açtırabilirsiniz. Tasarruflarınızı yatırdığınız hesabınız doğru bir şekilde yönetildiğinde, altın gibi kıymetli madenleri düşük fiyat seviyelerinden satın alarak, değeri yükseldiğinde satarak para kazanabilirsiniz.
Altın Borsası Yatırım Çeşitleri Nelerdir?

İnsanların altın alma veya satma nedenleri talep ve arz akışını yaratır. Altın borsası da bu altın alışverişi için oluşturulmuş bir platformdur. Genel olarak, altın borsası üzerinde hisse senetlerine üç farklı şekilde yatırım yapılabilir: Doğrudan altın madenciliği şirketlerinde altın hisseleri satın alabilirsiniz, altın borsa yatırım fonları ve altın yatırım fonları satın alabilirsiniz. Bu yöntemlerin her birinin avantajları ve dezavantajları vardır. Madencilik şirketi hisselerinin satın alınması, yüksek riskli de olsa iyi bir getiri sağlayabilir. Borsa yatırım fonları veya ETF'ler daha düşük risk taşımakla birlikte daha fazla çeşitlilik sunar.

Günlük Altın Borsa Yatırım Fonları veya ETF İşlemleri Nedir?

Günlük altın ticareti yapmanın bir yolu da borsada işlem gören bir altın yatırım fonundan geçer. Exchange Traded Funds (ETF), hisse senedi, tahvil, bono, altın ve değerli maden gibi yatırım ürünlerinin bulunduğu bir endeksin performansını yansıtan yatırım fonlarıdır. Bir hisse senedi alım satım hesabınız varsa, fiyat hareketlerini altın yatırım fonları ile takas edebilirsiniz. Borsa altın yatırım fonu veya ETF fiyatları sabit değildir; alınıp satıldıkça değerleri değişir. Ayrıca ETF’ler pazarlanabilir tahvil grubundadır. Bunun anlamı ETF’ lerin likit finansal kaynak olduğudur; yani istediğiniz zaman piyasa fiyatı üzerinden nakde dönüştürebilirler.

Altın ETF İşlemleri ile Ne Kadar Kazanırım? Altın ETF Alt Limiti Nedir?

Bir Altın ETF ticareti için hesabınızda ihtiyacınız olan miktar, borsa yatırım fonu fiyatına, kaldıracınıza ve pozisyon büyüklüğü gibi değişkenlere bağlıdır. Hisse senetleri ve borsa yatırım fonları genellikle 100 hisse bloğunda (lot olarak adlandırılır) işlem görür. Günlük işlemlerde altın borsası kısa vadeli fiyat hareketleri ile belirlenir. Örneğin; fiyat bir cent hareket ettiğinde 100 hisse sahibi iseniz 1 $ kazanır veya kaybedersiniz. Fiyat 1 $ 'a çıkarsa, 100 paylaşım pozisyonunuzda 100 $, 500 hisseye sahipseniz, aynı fiyat hareketinde 500 $ kazanır ya da kaybedersiniz.

Altın Borsası Vadeli İşlem Piyasası

Altın borsası üzerinde ticaret yapmanın birkaç yolundan biri vadeli işlem sözleşmeleri olan tahvillerdir. Vadeli altın işlem sözleşmesi ya da altın tahvilleri; gelecekteki bir tarihte altın almak veya satmak için yapılan sözleşmelerdir. Vadeli işlem borsasında altın sadece 0.10 $ artışlarla hareket eder, bu artışa (tick) kredi denir. Tick bir vadeli altın tahvilinin yapabileceği en küçük harekettir. Uluslararası altın borsası için en küçük altın tahvil değeri 1 $'dır. Sözleşme 10 ons altın miktarını temsil eder ve 10 ons altının 0,10 $ tick ile çarpılmasıyla 1 $ elde edilir. Bu, her tahvil için tek bir tick hareketinin 1 $ kâr veya zarara yol açacağı anlamına gelir. Vadeli altın tahvil borsa işlemlerinde acentenizin günlük işlem pozisyonu açması için gereken miktara gün içi marj denir; aracıya göre değişir ve değişebilir.

Altın Borsası Kârlı mı Riskli mi?

Altın borsasında işlem yapmanın hem avantaj hem de dezavantajları olabilir. Maddi olarak altın almak veya altın bozdurmak için bir kuyumcuya ya da altın alım satım ofisine gitmeniz gerekir. Oysa altın borsası yatırımı için fiziki altın sahibi olmanız gerekmez. Altın borsası, hisse senedi gibi yatırım araçlarını satın alma, yatırımlarınızı online olarak takip etme ve işlem yapılabilme imkânı sunar. Risk ise her yatırım aracında olabileceği gibi yüksek fiyattan altın satın alıp düşük fiyattan bozdurmak zorunda kalarak, zarar etmektir. Günlük, haftalık, aylık, yıllık altın fiyatları ile takipte kalmak, istatistikleri incelemek, size altın yatırımı için önemli fırsatlar sunabilir.