Aa

Altın Fiyatları Artıyor mu? Altın Fiyatları Ne Zaman Artar?

Şüphesiz, ekonomik kriz dönemlerinde yatırımcılar altına doğru akın ederler. Ne zaman küresel bir kriz ya da büyük bir resesyon beklentisi olsa altın fiyatları yükselir. Altın 2008’in başına kadar yükselişteydi, ons başına 1.000 dolara yaklaştı. Ekonomik buhran ile birlikte borsa dibe vurduğunda yükseldi. Bununla birlikte, ekonomi düzelirken bile altın fiyatları daha da yükseldi. Altının fiyatı 2011 yılında 1.921 $’a kadar çıktı ve pek çok iniş ve çıkışlar gördü. 2020'nin başlarında ise altın fiyatları artmaya devam ediyor, nitekim altın onsu 1.645 $ bandına kadar geldi.

Altın Fiyatını Belirleyen Faktörler Nelerdir?

Altın yatırımı için yorum yapmadan önce altın fiyatını belirleyen en önemli faktörlerden bazılarına bakalım. Kesin olan şu ki, altın fiyatları uluslararası piyasalardan önemli ölçüde etkilenir. Özellikle Türkiye gibi, en büyük altın tüketicilerinden biri iseniz uluslararası altın fiyatları içindeki her türlü hareket, Türk altın piyasası üzerinde de büyük bir etkiye sahiptir.

Altın ve Enflasyon Korelasyonu

Altın, $, € gibi para birimlerine kıyasla çok istikrarlı olması nedeniyle önemli bir değer taşıyor ve altın yatırımı daha çok enflasyon riskinden korunmak amacıyla yapılıyor. Yatırımcıların para yerine tasarruflarını altın satın alarak değerlendirmelerin özünde yatan neden budur. Enflasyon yüksek olduğunda altın talebi artar veya enflasyon düşük olduğunda altın talebi azalır. Dolayısıyla altın fiyatı, talebe göre yükselir ya da azalır.

Küresel Altın Fiyatları

Altın fiyatındaki herhangi bir küresel hareket iç piyasada altın fiyatları üzerinde de etkilidir. Altın fiyatı genellikle $ cinsinden olduğu için ABD dolarının değeri ile ters orantılıdır. Herhangi bir siyasi kargaşa söz konusu olduğunda para birimleri ve çeşitli finansal araçların fiyatı düşebileceği için altın bir kriz malı olarak görülecektir. Bu nedenle hükümete ve piyasalara güven azaldıkça küresel ve iç piyasalarda altın talebi ve fiyatı yükselir.

Merkez Bankası Altın Rezervleri

Hemen her ülkenin merkez bankası, hem para hem de altın rezervlerine sahiptir. Merkez bankaları para piyasaları üzerinde doğrudan etkilidir. Ekonomi yönetiminde merkez bankaları altın rezervleri tutmaya ve daha fazla altın stoklamaya başladığında, altın fiyatı yükselir. Elbette ki bunun nedeni, altın arzı azalırken serbest piyasadaki nakit akışının artmasıdır.

Dönemsel Altın Kuyumculuk Pazarı

Altın kültürel olarak ülkemizde yoğun talep gören bir metaldir. Düğün mevsimlerinde altın talebi artar, arz azalacağı için de altın fiyatları artar. Bunun yanında altın talebi sadece takı ihtiyacından kaynaklanmaz. Elektronik cihaz üretimi, sanayi malları, tıbbi alet ve cihazlar gibi kullanım alanları da vardır. Tüm bunlar bir araya geldiğinde, yüksek altın talebi, zaman zaman büyük miktarda altın ithalatına neden olabilir.

Faiz Oranları ve Altın Fiyatları

Finansal ürün ve hizmetlerdeki faiz oranları, altın fiyatları ile ters orantılıdır. Herhangi bir ülkenin düşük mevduat faiz oranları, tasarruf sahiplerinin elinde daha fazla nakit anlamına gelir, altın alımı arzı azaltacağından altın fiyatları yükselir. Diğer taraftan artan faiz oranları karşısında tasarruf sahipleri, nakit elde etmek için altın satma eğilimindedir ve altın arzı arttığında altın fiyatları düşer. Bu sıraladığımız etkenlerin yanı sıra altın fiyatını etkileyen, ham altın üretimi ve ek üretim maliyeti gibi faktörler de vardır. Altın fiyatlarını etkileyen faktörler ne kadar fazla gibi görünse de en önemlisi ve akılda tutulması gereken sonuç; hepsinin arz & talep oyununa bağlı olmasıdır.

“Altın ve para piyasaları ile ilgili gelişmelerden anlık, kısa vadede ve uzun vadede haberdar olmak için bizi takip etmeye devam edin!”