1901blog

Altın Fiyatları için Teknik Göstergeler

Altın fiyatları, uluslararası piyasalardaki Ons altın fiyatı ve Amerikan dolarının Türk lirası karşısındaki değerine göre artış gösterir veya düşer. Piyasadaki 1 Ons altın ortalama olarak 31,10 gram saf altın olarak bilinir. 1 Ons altın tam olarak 31.1034768 grama eşittir. Ancak pratikte altının Ons fiyatı kabaca 31.10 gram saf altın olarak belirtilmiştir.

1 Ons altın fiyatı ülkelerin yerel para birimlerinin dolar karşısındaki değerine göre belirlenir. Tüm altın türlerinin fiyatları altın Ons fiyatı üzerinden hesaplanır. Fiyatlar oluşturulurken teknik olarak üç ayrı değer ortaya çıkar. Bunlar Ons fiyatı, dolar kuru ve altın saflık oranıdır.

Ons Hangi Faktörlere Göre Değişir?

Ons altın ile Amerikan doları birbiriyle ters orantılı olabilecek şekilde hareket eder. Örneğin, savaş ortamı oluştuğu zaman Ons altın fiyatı artmaya başlar. Normal kağıt paraya yani dolara olan talep azalır. Dünyada ekonomide söz sahibi olan ülkeler arasındaki Amerika Birleşik Devletleri’nin attığı her adım altın fiyatını etkiler. ABD’nin yer aldığı bir savaş krizi senaryosunda Ons altın fiyatı artmaya başlar. Bu sebeple, risk dönemlerinde ülkelerin altın stoklarını artırma yoluna gitmeleri gözlemlenir.

Dünya üzerindeki risklerin en az olduğu özel süreçlerde altın fiyatı aşırı değer kazanabilir. Ülkelerdeki iç ekonomik durum, siyasi ve jeopolitik sorunlar para birimlerinin değer kazanmasını sağlayabileceği için bu tarz durumlar altın fiyatlarını artırır.

Altın Ayarı ve Fiyatlar Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

22 ayar altın ile 14 ayar altın fiyatları arasında farklılıklar bulunur. Altın fiyatlarını etkileyen en önemli sebeplerden birisi altının ayarıdır. Altın ayarı düşmeye başladıkça fiyatı da düşmeye başlar.

Karat, ayar ve altın saflığıyla alakalı kavramlar kısaca ‘’K’’ harfi ile ifade edilir. Altın bir yüzüğün iç kısmında yazan 14 k ifadesi, o altının 14 karat veya 14 ayar olduğunu sizlere gösterir.

Altından yapılan bir maddenin ayarının hesaplanabilmesi için milyem değerinin tespit edilmesi gerekir. Milyem değeri, altın saflığının 1000 üzerinden değerlendirilmesidir. Özel değerin ortaya çıkarılabilmesi için altından elde edilen maddenin içerisinde yer alan saf altın kütlesi, toplam kütle ile bölünür. Daha sonra 1000 ile çarpılır.

100 gramlık bilezik içerisinde yer alan 80 gram saf altının milyem değerini bulmak için 80 gr / 100 gr x 1000 formülünden yararlanılır. Bu hesaplama sayesinde bileziğin saflığı 800 milyem olarak ortaya çıkar. Saf altının 1000 milyem ve 14 ayar olarak kabul edilmesi 1 ayar 41.66 milyeme eşittir. Saflığın ortaya çıkması için milem değerinin 41.66’ya bölünmesi gerekir. Böylelikle altının kaç ayar olduğu ve saflığı anlaşılır.

24 ayar altın genellikle %99.99 saflıktadır milyem değeri 999.9 olarak belirlenmiştir. 14 ayar alında ise %58.5 saflık derecesi varken milyemi 585’tir. Bu değerler aynı zamanda fiyatlar üzerinde büyük bir rol üstlenmektedir.

Sarı renkli ve yumuşak elementler arasındaki altın doğada %100 saflık derecesiyle yer almaz. Buna yakın değer olan %99.99 değerinde bulunabilir. Altınla en çok karıştırılan elementler arasında olan bakır, gümüş, nikel ve çinko vardır. Bu elementlerin altın ile karıştırılması sonucunda ortaya dayanıklı alaşımlar çıkabilir.

Altınla karıştırılan elementlerin cinsi ve miktarına göre renk değişimleri söz konusudur. Örneğin, altın ile saf gümüşü karıştırdığınız zaman yeşil altın elde edebilmeniz mümkündür. Altının platin ve nikel ile birleşimi ise beyaz altın elde edilmesini sağlar. Bakır ve altın karışımı kırmızı altını ortaya çıkarırken, çinko ile olan karışımı sarı renkli altını başarılı bir şekilde yaratır.