13102020

Altın Fiyatlarını Etkileyebilecek Faktörler Nelerdir?

Geçmişten günümüze toplumumuzda en yaygın olarak yapılan yatırım türü altın olmuştur. Altın yatırımlarının yaygınlığı helal bir yatırım aracı olması aynı zamanda düğünlerde önemli bir rol oynuyor olmasıdır. Aslında altın geleneksel Türk toplumu için güvenilir liman kabul edilir, bu yüzden de değerini asla kaybetmez, yatırım planlarının odağında yer alır. Altın, hayatımızda bu kadar yer kaplarken altının inişleri ve çıkışları neredeyse herkesi yakından ilgilendirir. Altına yatırım yapanlar kadar evlilik hazırlığında olan hatta yakın zamanda bir düğüne davetli olanlar için bile altın fiyatları önemli. Peki, altın fiyatlarını etkileyebilecek faktörler nelerdir? İnceleyelim.

Altın fiyatlarını etkileyen faktörler şöyledir;

Ülkelerin piyasaya para arzı: Ülkeler kriz ve savaş gibi durumlarda ekonomiyi hareketlendirmek için piyasaya para arz ederler yani para basarlar. Para basılması paranın itibar kaybetmesine sebep olur böylece altın fiyatları yükselişe geçer.

Faiz oranları ve politikaları: Faiz oranlarının yükselmesi insanların yatırımlarını doğrudan etkiler ve önemli bir yatırım aracı olan altın, faiz durumuna göre aşağı veya yukarı yönlü bir hareket gösterir. İyi bir altın yatırımcısı faizleri yakından takip eder, dövizdeki artışı da hesap ederek altın yatırımını şekillendirir.

Arz ve Talep: Bazı zamanlarda arz talep dengeleri bariz bir şekilde değişkenlik gösterdiğinde piyasalar bu durumdan etkilenir ve altın piyasası da otomatik olarak etki sınırları içerisinde yer alır, fiyat değişkenliğine uğrar.

Enflasyon: Enflasyon yükseldikçe genel anlamda altın fiyatları da yükselmektedir. Enflasyonun altın fiyatlarına etkisini gözlemlemek için enflasyon arttıkça altın fiyatlarını incelemek yeterlidir. Ülkeler ve Altın Rezervleri: Bazı ülkeler kasalarında yüklü miktarda altın rezervi bulundurur. Ülkelerin altın alıp satması altın piyasalarını etkilemektedir. Örnek olarak elinde altın rezervi bulunan bir merkez bankasını verecek olursak eğer sattığından daha fazla altın alıyorsa bu durumda altın fiyatları grafiğimizde yukarı yönlü ivme kazanacaktır.

Altın fiyatlarını etkileyen bu unsurlar haricinde ülkelerdeki sorunlar, küresel krizler de göz önünde bulundurulmalıdır. İçinde bulunduğumuz Covid-19 salgını, altın fiyatlarında sıçrama yarattı. Virüse son verecek bir aşının henüz bulunmaması üretimde yavaşlamaya, güvensizliğe ve piyasaların yükselişe geçmesine sebep oluyor.