0807banner

Altın Hâlâ Güvenilir Liman mı?

Yatırım denince akla gelen ilk araçlardan biri altın diyebiliriz. Özellikle ilerleyen yaş gruplarındaki kişiler için altın daima güvenli yatırım limanıdır. Altının seneler içerisindeki grafikleri incelendiğinde kademeli olarak artış gösterdiğini, uzun vadede ise yatırımcılarına kâr ettirdiğini söyleyebiliriz. Bu nedenle altın daima yastık altı yatırım aracı şeklinde tanımlanır. Peki, altın günümüzde hâlâ güvenli liman mı? Kısmen evet, kısmen ise hayır şeklinde cevaplayabiliriz.

Günümüzde altın artık bir kenarda biriktirilen bir araç değil, al – sat yapılan bir yatırım aracı. Dünya genelinde ortalama 200 bin ton altın var. Bu altının yüzde kırk kadar bölümü devlet bankalarının rezervleri arasında yer alıyor. Diğer kısmı ise dolaşımda; çeşitli endüstrilerde, mücevherde kullanılmaktadır. Altın alıcılarını incelediğimizde tüketicilerden ziyade yatırımcıların altın talebi oluşturduğunu görüyoruz. Merkez Bankası dahi altın alımı yapıyor. Altının son birkaç yıldır sürekli ivme kazanması piyasadaki gelişimi, altına olan talebi gözler önüne seriyor. Peki, altın yatırımcıları ne yapmalı? Altın artık güvenilir değil mi?

Altın Yatırımı Nasıl Yapılmalı?

Yatırım uzmanları, altın birikimiyle ilgili çok önemli uyarılarda bulunuyor. Altın piyasasını çok yönlü ele alan ve suni gündemlerden dahi etkilenerek artma eğilimi gösteren altınla ilgili temel yatırım uyarısı fiziki altın alınmaması yönünde. Fiziki altın almak saklama derdini beraberinde getiriyor. Evde ya da ofis kasasında altın bulundurmak risk doğuruyor. Çocuk doğumu, düğün, kişisel altın birikimi gibi sebeplerle fiziki altınları evde saklamak çalınma ihtimalini yükseltiyor. Yatırım uzmanlarına göre bankada altın hesabı açtırmak çok daha pratik ve güvenli bir yöntem. Fiziki altınlarınızı bankada kasa kiralayarak güvenli bir yerde tutabilir ve altın hesabı açtırarak yatırımınıza banka üzerinden devam edebilirsiniz. El değmeden gerçekleştirilen birikimli altın hesabı, küçük miktarlarda dahi altın alınmasına zemin hazırlayarak birikim kapasitesini artırıyor. Altının bugün hala güvenli olmasını sağlamak için online bankacılık yöntemiyle altın biriktirmeye devam etmek makul bir seçenek. Elbette altın yatırımında düzenli alım yapmak önemli. Belli bir hedefiniz varsa düzenli altın alarak kademeli olarak hedefinize yaklaşabilirsiniz. Ankara Altın Borsası ile altın yatırımınızı güçlendirebilir ve daha sağlam yatırımlar gerçekleştirebilirsiniz.