2601altindolar

Altın mı, Dolar mı Hangisi Daha Çok Kazandırıyor?

Ekonomi yönetiminde yaşanan değişimler ve hemen ardından gelen Merkez Bankası’nın 475 baz puanlık faiz kararıyla birlikte piyasalarda büyük değişikler meydana geldi. Tüm bu durumlara ek olarak TÜİK’in açıkladığı Kasım ayı enflasyon rakamlarıyla kısa bir zaman periyodunda sert inişler ve çıkışlar oldu.

Altındaki Artış Devam Ediyor mu?

Altın fiyatları, Dolar kuru gibi inişli ve çıkışlı bir grafik izlemeye devam etti. Faiz kararından sonra 447 liraya gerileyen ve 93 lira değer kaybetti. 2020 yılının başında 270 liradan 540 liraya gelen altın ise %100 üzerinde kazanç sağladı. Doların yıllık bazdaki en üst kazanç seviyesi ise %40’ta kaldı.

Altın fiyatlarının ise tüm bu bilgiler ışığında ilerleyen süreçlerde uzun vadede tekrar kazandıracağına uzmanlar tarafından kesin gözüyle bakılıyor. 5 lira 95 kuruş seviyesinden 2020 yılına başlayan Dolar kuru küresel ölçekte değer kaybetti. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde ise değerini artırdı.

Koronavirüs salgını ve yerel ekonomik krizler de bu ayrıntılara eklendiği zaman Dolar üzerindeki artış beklenenlerin çok üzerinde oldu. Altın ise değerini artırmaya devam etti. Dövizler savaş dönemlerinde veya ambargolarda geçerliliğini yitirdiği için insanlar yatırım amaçlı olarak altına yöneldiler.

Döviz ve Altın Arasındaki Fark Nedir?

Dolar veya altın arasında karşılaştırma yaparak hangisinin daha fazla kazandıracağını söylemek bir hayli zor. Fakat Dolar, ülkelerin borçlanma alanında en fazla kullandıkları ortak para birimi olduğu için baskılanma veya faiz tehdidi ile karşı karşıya kalabiliyor. Altın özgür ve değerli bir maden olduğu için tüm dünya ülkelerindeki geçerliliğini koruyor.

Altındaki artışın ana sebepleri arasında dünya genelinde en güvenli yatırım aracı olarak görülmesi yer alır. Çoğu kişinin önümüzdeki dönemlerde altına olan ilgisinin daha da artacağına kesin gözü ile bakılıyor. Giderek değer kazanmaya başlayan ve döviz kadar riskli olmayan altın yatırım için en karlı araçlar arasında bulunuyor.

Altına yatırım yapılacağı zaman orta ve uzun vadede getirisi olan bir yatırım aracı olduğunun asla unutulmaması gerekiyor. Bu ayrıntıyı göz önünde bulundurarak yatırım yaparsanız birikimlerinizin değer kazanabilmesi mümkün.