111

Altın Opsiyon Piyasası Nedir? Altın Opsiyonunda Avantaj ve Riskler Nelerdir?

Bir yatırım ürününü gelecekte belirli bir fiyattan alma ya da satma hakkına sahip olmak istiyorsanız opsiyon piyasalarını düşünebilirsiniz. Opsiyon sözleşmesi terimleri, tümü önceden belirlenmiş olan teslimat tarihi, miktarı ve vade sonu fiyatı gibi ayrıntıları listeler. Altın opsiyonları ile tabir edilen ileri bir tarihte belirlenen bir fiyattan altın külçe satın almak veya satmak için kullanılabilen yatırım araçlarıdır. Bu seçenekte, bir altın vadeli işlem sözleşmesi ya da altın tahvilleri, yatırımı güvence altına alan varlıklar olacaktır.

Altın Opsiyon Sözleşmeleri Nasıl Alınır Satılır?

Altın opsiyon sözleşmesi, iki taraf arasında bir miktar altın üzerinde potansiyel bir işlemi kolaylaştırmak için yapılan bir anlaşmadır. Diğer yatırım araçlarında olduğu gibi altın opsiyonları türev enstrümanlardır, yani altın opsiyon fiyatları için başka bir menkul kıymet (olan altın) baz alınır. Altın opsiyon piyasalarında alıcı yönünden, alım opsiyonu (call option) ve satış opsiyonu (put option) söz konusudur. Altın opsiyon sözleşmeleri satıcısına yükümlülük verirken alıcısının bir yükümlülüğü yoktur. Vade sonu geldiğinde altın opsiyon sözleşmelerini alıp satma hakkına sahiptir.

Altın Opsiyon tipleri nelerdir?

Genel olarak opsiyonlar, Amerikan tipi veya Avrupa tipi ismi ile adlandırılır. Avrupa Tipi altın opsiyonu olan bir yatırımcı, yatırım enstrümanını kullanmak için vade sonuna kadar beklemelidir. Amerikan tipinde ise satın aldıktan sonra her an için kullanılabilir. Altın opsiyonları alıcı ve satıcının kurallarını belirlediği serbest tezgâh üstü işlemler olabilir. Banka veya yatırım kuruluşu ile yatırımcılar arasında opsiyon bağlanabilir. Kısacası bu opsiyonun tek bir şekli yoktur. Altın opsiyonları aynı zamanda altın borsalarında da işlem görür. Bu opsiyonların vadeleri, kullanım fiyatları ve miktarları ise borsalar tarafından belirlenir.

Altın Alış ve Satış Opsiyonlarında Kazanç Nedir?

Altın alım opsiyonları için vade sonunda dayanak varlık fiyatı, nihai fiyatından daha yüksek olduğunda opsiyon karda kabul edilir. Opsiyon kullanım vadesi dolduğunda spot fiyat ile kullanım fiyatı aynı ise altın opsiyon sözleşmesinde kar ve zarar yoktur. Vade sonunda dayanak varlık fiyatı satış fiyatından daha düşük ise bu altın opsiyonu zarardadır. Tersi durumda kazançlı çıkılır.

Opsiyon primi varlık fiyatı, vade, faiz oranları, volatilite gibi çeşitli faktörlerden etkilenir. Her halükarda bir opsiyonu satın almak için ödenen bir opsiyon primi vardır ve bunu sadece alıcı öder. Riski yüksek zamanlarda opsiyon primleri yükselir; bu da opsiyon satıcı için avantaj, alıcı için zarar olur.

Altın Opsiyonlarına Yatırım Yapmanın Avantaj ve Riskleri Nelerdir?

Altın opsiyonları, dayanak varlık olarak altın içeren bir yatırım türevidir ve değişken getiri vadederler. Seçenekler karmaşıktır ve anlaşılması kolay değildir. Bu nedenle tüm yatırımcılar için uygun olmayabilir. Ayrıca, ciddi maddi kayıplar yaşamak da mümkündür.

Altın Opsiyonlarında Avantajlar:

• Altın borsası gibi organize piyasalarda teminatlara nelerin dâhil olduğu bellidir. Bu nedenle daha kolay yatırım imkânı sağlar.

• Opsiyon işlemlerinde kaldıraç kullanıldığından, küçük yatırımcılar spot piyasadan elde edilebilecek kazançtan daha yüksek kar sağlayabilir.

• Temel altın piyasalarındaki işlemlere karşı borsa altın opsiyon işlemleri piyasa dalgalanmalarından ve açığa satış gibi riskli işlemlere karşı korunma sağlar.

Altın Opsiyonlarında Riskler:

• Opsiyon piyasası halen geliştirilmekte olan bir piyasadır. Bu nedenle yüksek miktarda altın opsiyonu satmak istediğinizde zaman ve likidite sorunu yaşayabilirsiniz.

• Kaldıraçlı işlemler olduğundan, özellikle oynak piyasaların beklentilerinize ters hareket ettiği zamanlarda büyük kayıplar yaşayabilirsiniz.

• Bu zararlar marjin call (pozisyon açmanız için gerekli olan minimum para miktarı) seviyesine ulaştığında teminatı tamamlamak veya pozisyon kapatmak zorunda kalabilirsiniz.

Altın yatırımı yapmak veya altın borsasında oynamak istediğinizde deneyimli profesyonellere güvenmek önemlidir. Gelişmelerden haberdar olmak için bizi takip etmeye devam edin!