0000000123

Altın ve Dolardaki Nadir Eşzamanlı Yükselişin Sebebi Nedir?

Altın, uluslararası olarak ABD doları ile fiyatlandırılır. Genel olarak, USD yükseldiğinde, altın düşer ve bunun tersi de geçerlidir. Ancak bu günlerde altın ve $ birlikte yükseliyor gibi görünüyor. Her şey bir tarafa bu, dünya çapında parayı hem altın hem de dolar satın almaya yönlendiren güvenli liman talebinin en bariz göstergesidir. Dünya genelinde artan sayıda insan endişeli ve sadece paralarını korumaya çalışıyor.

Altın ve Dolar Fiyatı Ne Olacak?

1970’lerin başından beri altın ve dolar birkaç kez birlikte hareket etti, ancak dikkate değer ani artışlar tam olarak aynı anda değildir, genellikle ters ilişki geçerlidir. Mevcut durumun olağandışı nadirliği yanında daha da çarpıcı olanı, altın fiyatlarının dolardan çok daha hızlı yükselmesidir. Altın daha küçük varlık sınıfı olarak değerlendirilebilir, ancak bu durum daha fazla insanın ABD dolarının sağlamlığı konusunda endişelenmeye başladığını gösteriyor.

$ fiyatları yavaşlarken altın fiyatları yukarı doğru hareketini sürdürüyor. Eğer bu trend devam ederse, $ sert düşüşler yaşayacak ve altın iki yıl içinde yeni nominal seviyelere ulaşacak. Küresel ekonomik güçler ve dünya çapındaki merkez bankaları bu zaman diliminde paniğe kapılırsa, altın liderliğine seyirci kalabilir. Peki ya trendler değişirse?

Dolar Fiyatları Neden Yükseldi? Dolar Fiyatları Düşecek mi?

ABD merkez bankası daha zayıf bir dolar pozisyonuna mı döndü? Peki, ABD ekonomi çabalarına rağmen USD neden güçleniyor? Tahminler o ki, 2008 krizinden sonraki gibi $ fiyatının önemli ölçüde zayıfladığı bir dönem görebiliriz. Çünkü dünyanın geri kalanında işler daha da kötüye gidiyor. USD daha güçlü değil, sadece diğer büyük para birimleri daha hızlı zayıflıyor. Şu bir gerçek ki küresel arenada ABD ekonomisindeki büyük bir gerileme, dünyadaki diğer tüm ekonomiler için ciddi sonuçlar doğuracaktır. Bununla birlikte petro-$ sistemi devam ederken, ABD ekonomisindeki zayıflığın ve yıkıcı politikaların bile dolara zarar vereceğini, ancak kısa vadede tahttan düşmeyeceğini düşünüyoruz.

Altın ve Dolar Fiyatı Ne Zaman Düşer?

Neredeyse 50 yıllık veriler, altın ve $ fiyatlarının birlikte yükselmesinin birkaç haftadan daha uzun sürmeyeceğini gösteriyor. Bu anomali, USD ve altın fiyatlarının birlikte düşmesi veya tersi yönde olabilir. Ama hangisi daha olası? Peki, insanları altın ve dolar gibi güvenilir varlıklara yönlendiren oynaklık ve korku yakında sona erecek mi? Özellikle belirsizlik ortamlarında altın ve dolar satın almak yapılabilecek en doğru harekettir. Fakat bir gün $ tüm cazibesini kaybedecek, altın ve gümüş, para olarak yeniden ortaya çıkacak. Dünyanın dört bir yanındaki insanlar ABD dolarına olan inancını ne zaman kaybedecek ve özel değeri olmayan başka bir kâğıt parçası olarak görecekler? Bu tam olarak belli değil ancak çok uzak bir zaman dilimi olmayacağını öngörebiliyoruz. Tarihin dalgaları değişiyor. Eğer şimdi dünyadaki milyonlarca insan gibi siz de altın sahibi olursanız ileride güvenli bir sığınak olarak altına yatırım yaptığınız için belki de çok mutlu olacaksınız. Elbette bu makalede yer alan kişisel düşüncelerdir, bir yatırım tavsiyesi değildir. Yatırım kararlarınıza yardımcı olacak doğru ve anlık bilgiler için ankaraaltinborsasi.com platformunu takip etmeniz yeterlidir.