Külçe altın ve madeni altın paralardan altın borsasına kadar altın yatırımı yapmanın birçok yolu vardır. Yatırımcılar her zaman yatırımlarını çeşitlendirmeye ve risklerini azaltmaya çalışırlar. Özellikle değişken pazarın arka planında daha iyi performans gösteren güvenli liman yatırımları ararlar. Bu yüzden yatırımcılar portföylerine genellikle bir miktar altın ekler. Siz de bir yatırımcı olarak kuyumcu, banka veya yatırım kuruluşu gibi farklı kanallardan altın yatırımı yapabilirsiniz.
Altın Yatırımı Yapmanın Farklı Yolları
Tasarrufları nakit pozisyonunda tutmak yerine, yatırımcılar resesyon, jeopolitik belirsizlik, enflasyon veya bir para biriminin değer kaybetmesini beklediklerinde altın satın alabilirler. Bazen bunu piyasadaki düşüşün sigortası olarak görürler. Ekonomiyi etkileyen olumsuz olayları her zaman tahmin edemezsiniz, bu nedenle piyasadaki düşüşten korunmanın yanı sıra altın gibi sağlam varlıkları elde tutmak mantıklıdır. İşte altın yatırımı yapmak için bazı seçenekler:
Fiziksel altın yatırımı: Fiziksel altın yatırımcıları arasında bireyler, merkez bankaları, kurumlar ve son zamanlarda başkaları adına altın satın alan borsa yatırım fonları bulunur. Fiziksel olarak külçe, çubuklar ve madeni paralar maddi anlamda altın sahibi olmak için en iyi seçeneklerdir. Bununla birlikte satın aldığınız altınları güvenli bir yerde depolamanız gerekir. Bu, depolama için sürekli bir maliyet ödeyebilirsiniz. Ayrıca satış yapmak zor olabilir, çünkü altınızı spot fiyatın altında bir fiyat sunabilecek bir satıcıya getirmeniz gerekir.
Altına Dayalı Kira Sertifikası: T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından çıkarılan Altına Dayalı Kira Sertifikası, diğer Kira Sertifikaları gibi sertifika sahiplerine, gayrimenkulün kiralanmasından elde edilen kira gelirini, payları oranında dağıtır. Altına Dayalı Kira Sertifikasında kira geliri kira sözleşmesi uyarınca altın fiyatına endekslidir. Külçe altınlar, Cumhuriyet Altınları (çeyrek, yarım, tam, Ata Lira …) ile gerekli şartları sağlayan 22 ayar ve 24 ayar altınlar devlet güvencesinde saklanır. 6 ayda bir %1,20 (yıllık %2,40) ek getiri, % 0 stopaj vergisi, vade öncesi nakit, vade sonu fiziki altın olanağı gibi avantajları vardır.
Altın Tahvilleri: Herhangi bir gayrimenkul işlemi olmayan, yatırımcısına satın aldığı Tahvil karşılığı altın fiyatına endeksli Türk Lirası cinsi faiz geliri sağlayan bir yatırım aracıdır. Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikası sadece bireysel yatırımcılar için geçerlidir, dolayısıyla kurumsal yatırımcılar (tüzel kişiler) yatırım yapamazlar.
Borsa Altın Yatırım Fonları: Sahip olduğunuz altını elde tutmayı özellikle önemsemiyorsanız, borsada işlem gören Altın ETF Fonları muhtemelen iyi bir tercihtir. Bu fon doğrudan hissedarları adına altın satın alır ve satar. Büyük olasılıkla bir altın ETF ticareti için bir miktar komisyon ücretleri ödemek gerekir.
Vadeli İşlem Sözleşmeleri: Hisse senedi/tahvil gibi herhangi bir şirket ya da devlet tarafından çıkarılan menkul kıymetler olmayıp, önceden belirlenen bir vadede üzerine yazılan altın, para gibi kıymetin teslimini içeren türev enstrümanlardır. Spot piyasalarda altın alım satım işlemleri anlık olarak gerçekleştirilirken, vadeli işlemler en az 1 aylık vade sonunda gerçekleşir. Vadeli işlem sözleşmelerine yatırım yapmak karlı olsa da riskli de olabilir. Bu yüzden yatırım yapmaya yeni başlayanlar için önerilmez.
Altın Satın Almak veya Altın Yatırımı Yapmak Mantıklı mı?
Son 40 yılda, altın (özellikle 1978, 1980, 1999 yıllarında) önemli kazanımlar elde etti. Küresel ekonomik kriz, Avrupa'daki sorunlar, zayıf ABD doları, ekonomik toparlanma endişeleri altın fiyatını 2011 yılına kadar yüksek tuttu. 2011'den sonra ABD dolarının ve ABD ekonomisinin gücü, altına zarar verdi ve altın fiyatları nispeten düştü. 2020 yılına gelindiğinde ise altın yine yükseliş trendine girdi. Bu noktada altın yatırımı yapmak kısa vadede olmasa bile uzun vadede kazanç getirisi sağlayabilecek mantıklı bir yatırım aracı olabilir. Altın Yatırımı Yapmak için Geçerli Nedenler
• Altın likittir: Altın, en likit varlıklardan biridir, çünkü gerektiğinde her yerde rahatlıkla nakde dönüştürülebilir.
• Altın değerini korur: Diğer yatırımların aksine, altın zaman içinde değerini koruma eğilimindedir. Bunun nedeni, doğal değeri olmayan paranın aksine, sabit miktarda altın bulunmasıdır.
• Enflasyon yükseldiğinde altın fiyatları artar:
Altın fiyatları genellikle TL değer kaybettiğinde ve enflasyon beklendiğinde artar. Altın dolar cinsinden değerlendiğinden, dolar fiyatındaki herhangi bir düşüş altın fiyatlarındaki artışı tetikleyecektir.
• Altın portföy çeşitlendirmesi sunar:
Altın, genellikle vadeli işlemler piyasasına ters düştüğünden yatırım portföyünüzü genişletmenin ve yatırımlarınızın genel riskini önemli ölçüde azaltmanın güvenli yoludur. Uzun vadeli yatırım söz konusu olduğunda, altın kesinlikle en iyi seçenektir ve bu, gelecek yıllarda da olmaya devam edecektir. Enflasyon durumu veya para endeksleri de dâhil olmak üzere en son parasal haberlerle ilgileniyorsanız, portföyünüze altın yatırımı eklemek isteyebilirsiniz.