Altin%20yatirimcisina

Altın Yatırımcısına 2021 Önerileri

Ons altın 2020 Aralık ayının başından sonra rotasını yukarıya doğru çıkarmak için hamleler yapmaya başlamıştı. Yıl sonuna doğru olan aylık süreçte 1.858 dolar seviyesini kendine destek alan altın yükselişe geçiyordu. Yılın son gününde ise gün içi işlemlerde 1.900 dolar seviyeleri görüldü.

Altın Güvenli Liman Olmaya Devam Ediyor mu?

2021 yılında psikolojik seviyeyi kıran altının 1.930 ile 2.000 dolar arasında olması bekleniyor. Dolar endeksinin 89 seviyelerinin altına düşmesi ve 85 seviyelerini görmesi ise uzmanlar tarafından beklenmiyor.

Bu durumdaki tabloya bakıldığı zaman dolar endeksinin 2021 yılında 89 ile 93 arasında bir yerlerde kanal hareketi oluşturacağı söyleniyor. Ons altın ve dolar endeksi arasındaki ters korelasyon göz önünde bulundurulduğunda teknik olarak 1.900 dolar üzeri hareketlerin sınırlandırılması ihtimali ortadan kalkıyor.

2021 yılında altının gözde yatırım araçları arasında yer alacağına kesin gözüyle bakılıyor. Ancak 2021 yılında ters yönde hareketi tetikleyebilecek unsurlar da mevcut. Bu unsurlar arasında ilk sırada aşı haberleri yer alıyor. Aşıların yayılması ve salgının durma noktasına gelmesiyle birlikte piyasalardaki tansiyon düşebilir ve Ons altın fiyatlarında gerileme gözlemlenebilir. Bu tür bir durumda Ons altın düşüşe geçti diyebilmek için 1.790 dolar seviyelerinden daha aşağısının görülmesi gerekiyor. 2021 yılının ilk çeyrek döneminde ise uzmanlar bu durumun mümkün olmadığını söylüyor.

2021 yılı boyunca şu anki ilerleyişle devam edecek gibi gözüken seviyeler 1.790 ile 1.930 dolar arasında kalacak gibi gözüküyor.

Gram Altında Durum Nedir?

Gram altın, yatırımcılara kazanç sağlamaya devam edecek. Ancak gram altın yatırımcılarının kendilerine gösterge alacakları Ons altından sonra gelen en önemli ayrıntı dolar ve TL kurundaki hareket oluyor. Şu an Ons altının yer aldığı seviyelere göre gram altının 452 ve 453 TL seviyelerinde yer alması, dolar ve TL kurunun 2020 yılının son 1 ayında %5’in üzerinde gerilemesi gibi ayrıntılar da mevcut.

2020 yılının genelinde görülen TL’nin dolara karşı %25 oranındaki değer kaybı 2021 yılında devam etmeyecek gibi görülüyor. Küresel piyasalardaki ana gündem maddelerinin ise unutulmaması gerekiyor. Aşı haberleri olumlu şekilde gelmeye devam ederse bu kez jeo-politik konular gündeme gelebilir ve altın güvenli liman olarak görülmeye devam edebilir.