Birikim

Birikim Yapmanın 5 Pratik Yolu

Para biriktirmek herkesin hayali ancak çoğu kişi bunu başaramıyor. Başaranlar ise ev, araba ve benzeri yatırımlarla yaşam kalitesini yükseltiyor, finans kaynağını artırıyor. Peki, sizin para biriktirmenize engel olan şey nedir? Kıyıda köşede birikmiş bir para ya da gayrimenkul olmamasının nedeni para biriktirememek ise birikim alışkanlıklarınızı yeniden gözden geçirin. Günlük alışkanlıklarınızı değiştirerek çok iyi sonuçlar elde edebilir, borçlarınızdan kurtularak yatırım yapabilirsiniz. İşte size birikim yapmanın kolay olduğunu gösterecek basit, uygulanabilir öneriler.

Tüm harcamalarınızı kaydedin

Para biriktirmeye karar verdiyseniz eğer öncelikle gelir – gider hesabınızı bilmelisiniz. Aklınızdan hesaplamayın, her şeyi not edin. Gelen parayı ve giden her kuruşu not etme başladığınızda paranızı nasıl yönettiğinizi bizzat görebilirsiniz. Harcamalarınızı kaydederken kategorize etmenizi öneririz. Market, sağlık, spor, lüks, eğlence ve benzeri kategoriler giderlerinizi daha iyi görmenizi sağlar, üzerine düşünmeye iter.

Borçlarınızı kapatmayı hedefleyin

Birikim yapmayı önleyen en sağlam nedenlerden biri de borçlardır. Bir arkadaşınıza, bankaya, mağazalara spesifik borçlarınız olabilir. Bu borçlar sizde maddi manevi sorun oluşturduğundan birikim yapmaya adım atmakta zorlanabilirsiniz. Önerimiz borçlarınızı kapatmayı hedeflemeniz. Borçlarınızı en küçükten en büyüğe doğru sıralayın ve küçük borçlardan başlayarak sırayla kapatmayı hedefleyin. Örneğin markete 100 lira, arkadaşınıza ise 500 lira borcunuz varsa önce market borcunuzu kapatın ve sonra diğer borca odaklanın. Böylelikle küçük borçlar engel oluşturmaz, kendinizi borç kapatmış olmaktan ötürü iyi hissedersiniz.

Dışarıdan yemek siparişlerine son verin

Market alışverişindeki gereksiz abur cubur alımı ve dışarıdan sık yemek yemek ya da sipariş vermek birikimdeki gizli düşmanlardır. Dışarıda çoğunlukla sağlıksız yemeklere yüksek ücretler ödüyoruz. Bazense fast-food ürünlere cüzi ücretler ödüyoruz. Ancak yemeklere ödenen küçük meblağlar ay içerisinde çok sık tekrarlandığında ciddi bir gider kalemi oluşturuyor. Sağlığı kötü etkilemesi ise ayrıca bir sorun. Birikim önerileri kapsamında kendi yemeğinizi yapmanızı öneririz. İşe giderken ya da işten geldiğinizde basit ve sağlıklı yemekler yaparak ciddi bir gider kalemini ortadan kaldırabilirsiniz.

Yararlanmadığınız abonelikleri iptal ettirin

Dizi – film izlemek için izlediğiniz Netflix ve benzeri platform üyelikleri, müzik dinlemek amacıyla açılan Spotify üyelikleri, ayda yalnızca bir iki sefer hatta birkaç ay sonra hiç gidilmeyen spor salonu üyelikleri fark etmeseniz de çok ciddi bir masraf oluşturuyor. Her bir abonelik için belki cüzi bir ödeme yapıyor olabilirsiniz ancak aboneliklerinizden yüzde yüz yararlanıyor musunuz düşünün. Kullanmadığınız ya da yeterince yararlanamadığınız tüm abonelikleri iptal edin ve her ay ayırdığınız bu bütçeyi altın – döviz yatırımı gibi farklı alanlarda değerlendirin.

Kahve satın almayın, kendiniz yapın

Kahvesiz güne başlayamayan ya da gün boyu kahve olmadan enerjisini toplayamayanlardansanız eğer birikim sürecinde kendi kahvenizi kendiniz yapmaya başlamalısınız. Orta boy bir kahvenin 10 – 15 lira olduğu düşünülürse ve her gün minimum bir kahvenin içildiği göz önünde bulundurulursa sadece kahveye haftalık – aylık ciddi bir bütçe ayırdığınızı görebilirsiniz. Bunun yerine kendinize bir kahve termosu ya da termos bardak alabilir ve evde kahvenizi yapıp gittiğiniz yerlere sıcacık götürebilirsiniz. Kahve masrafını ortadan kaldırmanız aylık birikiminizi şüphesiz artıracaktır.