Alty

Bitcoin Hakkında Ne Biliyoruz?

Kripto para birimleri yeni bir teknoloji ve bitcoin hakkında hiçbir fikri olmayan ya da eksik bilgisi olan pek çok kişi olabilir. Bitcoin borsaları, para birimini, külçe altın fiyatını etkiler mi? Bitcoin cazip bir yatırım mı? Dolar mı altın mı daha güvenli? Gelecekte tek para birimi bitcoin mi olacak? Her zamankinden daha dijital bir geleceğe geçerken finans piyasalarındaki değişim kafa karıştırıcı olabilir. Tarafsız olarak bazı bitcoin gerçeklerini paylaşalım…

Bitcoin Nedir? Bitcoin Kimin? Bitcoin Fiyatını Kim Belirliyor?

İlk kripto para birimi olan Bitcoin, bankalar ve hükümetler gibi geleneksel aracıların finansal işlemler yapma ihtiyacını ortadan kaldıran merkezi olmayan bir dijital para biçimidir. Kısaltması BTC, sembolü ฿ olan bitcoin, 2009 yılında (takma adı Satoshi Nakamoto olan) Avustralyalı Craig Wright adlı işadamı tarafından açık kaynak kodlu olarak yaratılmıştır.

Bitcoin, altın veya gümüş gibi fiziksel değere sahip ürünler yerine kodla desteklenen bir dijital para veya sanal para birimidir. Yalnızca gönderen tarafından okunabilen gizli bilgileri iletme bilimi olan yazılım odaklı şifreleme ile desteklenir. Sisteme giriş yapmak çok kolay, bunun için size yardımcı olacak bitcoin borsası platformları da bulunuyor. Bitcoin değeri arz ve talep yasasını izliyor, fakat kripto para biriminin fiyatında çok fazla dalgalanma olabiliyor.

Bitcoin Satın Almak Güvenli mi?

Bitcoin, merkezi bir banka tarafından para olarak basılmaması, bir hükümet tarafından düzenlenmemesi, işlemlerin yalnızca online olması ve dijital imza ile korunması ve de hesapların dondurulamaması gibi özellikler taşıyor. Bazı destekçiler, bitcoin’in arkasındaki blockchain teknolojisinin geleneksel elektronik para transferlerinden daha güvenli olduğunu söylerken, bilgisayar korsanları için çekici bir hedef olduğu görülüyor. Bitcoin, sistemdeki en önemli dijital para gibi görünüyor ancak, güvenlik sorunlarının varlığı endişe veriyor. (Geçen yıl, kripto para borsası Binance’deki birkaç hesaptan 40 milyon dolardan fazla bitcoin çalındı.)

Bitcoin Cazip Bir Yatırım mı?

Kart ve akıllı telefon ile temassız ödemeler artık çok yaygın, elbette 10 yıl önce sadece bir fikirdi. Teknolojik ilerlemelere paralel olarak dijital para biriminin doğması ve büyümesi kaçınılmazdı. Ödeme kolaylığı ve online güvenliğe yönelik iyileştirmeler ile para biriminin fiziksel olarak bulunmaması şüphesiz insanlar için daha faydalıdır. Teknoloji değişimleri fırsatları beraberinde getirir. Altın, döviz, bankacılık ve finans fırsat alanlarıdır, fakat şimdilik kripto para birimlerinde çok fazla risk var. Diğer taraftan Yatırımcıları Koruma Fonu (YKF) bir aracı kuruluşun başarısız olması veya fonların çalınması durumunda yatırımcılara sigorta yaptırır, ancak bu sigorta kripto para birimini kapsamaz.

Bitcoin Riske Girmeye Değer mi?

Bitcoin inanılmaz spekülatif ve riskli bir satın alma girişimi, henüz organize bir piyasa değil, genel itibariyle dalgalı seyrediyor. Bu nedenle, altın veya dolar gibi güvenilir ve istikralı bir yatırım limanı da değildir. Örneğin bitcoin fiyatındaki 2017 artışı gibi son kazançların nedeni, bitcoin pazarına koşan spekülatörlerdir. Bu dönemde bitcoin yatırımcıları büyük zarara uğradı. Şu andaki yükselen fiyatına rağmen kayıplarını henüz geri kazanamadılar.

Bitcoin, geleneksel yatırım araçlarına göre oldukça büyük kazançlar vaat ediyor olabilir. Tasarruflarınızdan kesilecek devlet vergilerini, komisyonları kaçınmış olabilirsiniz, ancak bitcoin gibi bir dijital paranın altın veya döviz komisyonlarına gerçekten değeceğine emin misiniz? Borsa ticareti size benzer bir heyecan verebilir. Varlığı belli şirketlerin hisse senetlerini satın almak genellikle dijital paraya yatırım yapmaktan daha az risklidir. Riske girmeyi sevenler için bir yatırım tavsiyesi; bitcoin gibi spekülatif varlıklara toplam portföyünüzün % 10’undan daha azını ayırmaktır.