00altin00

Borsa Düşerken Altın ve Dolar Fiyatları Neden Yükseliyor?

Son günlerde borsa, ABD Doları ve altın fiyatları arasında yaşanan ilginç gelişmelere şahit olduk. Borsa düşerken Dolar ve altın fiyatları birlikte yükseldi ve son 10 yılın en yüksek seviyelerini gördü. Bu değişen ekonomi dinamiklerinin çeşitli küresel sebepleri var elbette… Genel olarak söylemek gerekirse, farklı yatırım araçları arasındaki stratejiler değiştiğinde meydana gelen ekonomik veya siyasi krizler, uluslararası para piyasalarına hızlı bir şekilde yansır. Fakat makroekonomideki bu panik atak dönemleri genellikle geçicidir, çok uzun sürmez.

Ekonomide ABD Doları Etkisi

ABD Doları her ülke için en önemli para birimidir ve $ değeri düştüğünde herkes ekonomik dalgalanmaları hisseder. Tüm parasal işlemlerin % 80’inden fazlası $ ile tanımlanır. Tüm yatırımcılar, $ fiyatlarında yaşanan iniş çıkışlarının yatırımları için önemli sonuçlar getireceğini bilir. Ancak ABD Doları’nın para ve eşya piyasalarına etkisi bundan çok daha fazlasıdır. Aslında, Dolar fiyatına endeksli olmayan bir pazar bulmak zordur. Petrol ve altın fiyatları, makro ticarette Dolar bazlı fiyatlandırılır, bu yüzden ABD Dolar fiyatı düştüğünde genellikle petrol ve altın fiyatları yükselir. Bu, diğer emtia fiyatlarını ve buna bağlı olarak enflasyonist baskıları artırır. Örneğin, 2017 yılında ABD doları endeksi % 13 düştüğünde petrol fiyatları ani bir ivmeyle yaklaşık % 7 arttı ve altın fiyatları, % 15’ten fazla yükseldi.

Altın ve Dolar Fiyatları Hangi Şartlarda Yükselir?

Altın ve ABD Doları arasındaki ters korelasyon her zaman geçerli değildir. Global nedenlerle büyük yatırımcılar endişeli olduğunda, riskten kaçınmak için sert satış işlemleri gerçekleştirirler. Bu, borsa ve para piyasalarındaki ciddi düşüşe neden olduğunda hem altın fiyatı, hem de dolar fiyatı birlikte yükselebilir. 2018'in son çeyreğinde yaşanan ABD-Çin ticaret savaşları, ABD Dolar endeksinin % 3, altın fiyatlarının ise % 7 artmasının tipik nedenidir. 2020 Mart’ında yaşadığımız gibi küresel bir Corona virüsü sorunu, petrol üreticisi ülkelere özgü sorunlar, savaş senaryoları, resesyon, bir arz şoku ile birleştiğinde ABD Doları ve altın gibi yatırım enstrümanlarının yükselmesine neden olabilir.

Merkez Bankaları Altın ve Dolar Fiyatını Nasıl Etkiler?

Bir yatırım yapmadan önce, yatırımcılar alternatif yatırımları ve güvenli alanları belirler. Değerli metaller, menkul değerler veya $, € gibi para birimlerine yönelebilir ve bu, alternatif yatırım kaynaklarının fiyatlarının yükselmesine neden olabilir. Yine de bu yatırım araçları her zaman birbirleriyle uyum içinde olamazlar. Bu parasal hareketlere katkıda bulunan ve ilişkiyi yönetmeye çalışan ülkelerin merkez bankası müdahaleleri, altının ve ABD Doları’nın fiyatını etkiler. Merkez bankaları ve yabancı ülkeler, ekonomilerini canlandırmak veya stabil tutmak için altın ve ABD Doları dâhil olmak üzere farklı ekonomi birimlerinde genellikle zıt yönlü para politikası işlemleri yapacaklardır.

Ekonomik Belirsizlik Varken Yatırımcılar için En İyi Tavsiye

Kendinizi enflasyon, deflasyon, borsa zayıflığı ve düşük para birimi değeri gibi finansal belirsizliklere karşı korumak istiyorsanız, çoğu durumda size hizmet edecek tek bir portföy kalemi vardır: Altın! Büyük kriz zamanlarında değerli metallerin, özellikle altının algılanan güvenliği yatırımcıları kendine çeker. Altın, büyük küresel merkez bankalarından gelen faiz indirimlerinden güçlenir. Enflasyonist ekonomiler altın yatırım talebini artırır ve bu da altın fiyatlarını artırır. Altın iyi ve kötü tüm zamanlar için değerlidir; risk sevmeyen yatırımcıların çoğu -ulusal ekonomi iyi durumda veya durgunluk içinde olsun- altın satın alacaktır.

Altın, Dolar, Euro veya borsa, hisse senetleri gibi ana yatırım sınıfları ile istatistiksel olarak tutarlı bir ilişki göstermez. Bununla birlikte, hisse senetleri hızla değer kaybettiği zaman, altın ile hisse senetleri arasında ters bir korelasyonun gelişebileceğine dair kanıtlar vardır. Altın, bir yatırım portföyünü oynaklıktan korur, çünkü çoğu yatırım aracından elde edilen getirileri, makro-ekonomik ve mikro-ekonomik alanlarda yer alan faktörler etkilerken altın fiyatını önemli ölçüde etkilemez. Bir altın yatırımı yapmak istiyorsanız altın fiyatları yükselişe geçmeden önce satın almak iyi bir fikir olabilir. Piyasaların oynak olduğu dönemlerde sakin kalmak, gelişmelere göre pozisyonunuzu değiştirmeniz önemlidir. Altın fiyatları, Dolar fiyatları, Euro fiyatları, altın ve ABD Doları paritesi ile ilgili güncel kurları öğrenmek için ankaraaltinborsasi.com web sayfamızda takipte kalın, yatırımlarınızda karlı çıkın!