Cumhuriyet Altın ve Reşat Altın Arasındaki Farklar Nelerdir?

Cumhuriyet Altın ve Reşat Altın Arasındaki Farklar Nelerdir?

Altın şişirilmiş hisse senedi ve tahvil fiyatlarına karşı bir emniyet kemeridir ve altın paralar ile altın yatırımı yapmak kolaydır. Fakat pek çok altın çeşitleri varken Cumhuriyet Altını ve Reşat altın, Tam altın ve Cumhuriyet altını gibi en sık karıştırılan altın tipleridir. Cumhuriyet altın ve Reşat altın benzer özellikler taşır, ancak birebir aynı altın para türü değildir. Aradaki farklara ve benzerliklere bir göz atalım…

Reşat Altın Nedir? Reşat Altın Özellikleri Nelerdir?

Reşat altın, Osmanlı padişahı Sultan 5. Mehmet Reşat adına basılan altın cinsidir. Reşat altının ilk basım tarihi 1909’dur. 1909-1918 tarihleri arasında 10 yıl tahtta kalan Sultan 5. Mehmet Reşat döneminde basılmış altın paralardır. Bir Reşat altın ön yüzündeki tasarım; Sultan 5. Reşat’ın tuğrası, çapraz iki meşale, çapraz iki defneyaprağı ve üst kısımda 7 yıldızdan oluşur. Bu tasarımın ortasında Reşat altının 1909-1918 yılları arasındaki basım yılı yazar. Reşat altının arka yüzünde Osmanlıca İstanbul Dershanesi’nde basıldığı yazısı yer alır.

Kaç Tür Reşat Altın Vardır?

Reşat altın değişik boyutlarda ve ağırlıklarda üretilmiş farklı altın tiplerinden oluşur:

  • Reşat Beşli Altın: Ağırlığı 36.00 gr, çapı 45 mm olan 22 ayar altındır.
  • Reşat İkibuçukluk Altın: Ağırlığı 18.00 gr, çapı 35 mm olan 22 ayar altındır.
  • Reşat Lira Altın: Ağırlığı 7.20 gr, çapı 22 mm olan 22 ayar altındır.
  • Reşat Yarım Altın: Ağırlığı 3.60 gr, çapı 18 mm olan 22 ayar altındır.
  • Reşat Çeyrek Altın: Ağırlığı 1.80 gr, çapı 18 mm olan 22 ayar altındır.

Cumhuriyet Altını (Ata Altın) Nedir? Cumhuriyet Altın Özellikleri Nelerdir?

Bir diğer adı Ata Altın olan Cumhuriyet altını T.C Darphanesi tarafından basılan bir altın para türüdür. Bir yüzünde “Türkiye Cumhuriyeti”, Cumhuriyetin kuruluş yılı olan 1923 ve basım tarihi yer alır. Diğer yüzünde “Hâkimiyet Milletindir”, “Ankara” yazıları ve ortasında Atatürk profil resmi bulunur. 7,216 gr ağırlığında, çapı 22 mm olan Cumhuriyet altını 22 ayar altından üretilir.

Kaç çeşit Cumhuriyet Altını vardır?

Cumhuriyet altını, sikke ve ziynet olmak üzere iki gruba ayrılır:

  • Ziynet Cumhuriyet altını; Çeyreklik (1,754 gr), Yarımlık (3,508 gr), Birlik (7,016 gr) İkibuçukluk (17,54 gr) Beşlik (35,08 gr) olmak üzere 5 ayrı tipte üretilir.
  • Altın sikke Cumhuriyet altını; Çeyreklik (1,804 gr), Yarımlık (3,608 gr), Birlik (7,216 gr), İkibuçukluk (18,04 gr), Beşlik (36,08 gr) olmak üzere 5 ayrı tipte üretilir.

Hem sikke hem de ziynet Cumhuriyet altınlarının tümü 22 ayardır.

Cumhuriyet Altını ve Reşat Altın Arasındaki Farklar Nelerdir?

Hem ağırlıkları, hem tasarımı farklı olan Cumhuriyet altını ve Reşat arasındaki tek ortak nokta 22 ayar olmalarıdır. Cumhuriyet altınına (ağırlık ve çap olarak) en yakın Reşat altın türü Reşat Lira‘dır. Özellikleri sıralarken belirttiğimiz üzere, Reşat altın Sultan 5. Mehmet Reşat adına basılmış Osmanlı altınıdır. Sadece 1909-1918 yılları arasında basılmış olan orijinal Reşat altın Hamit altın (Sultan II. Abdülhamid adına basılan Osmanlı dönemi parası) gibi antika değerindedir. Piyasada az ve belirli sayıdaki Reşat altın, Hamit altın gibi altın paraları bulmak oldukça zordur. Cumhuriyet altını ise günümüzde halen basılabilen ve bir yatırım aracı altın türüdür, hemen her kuyumcudan veya online altın satışı yapan e-ticaret sitelerinden satın alabilirsiniz. Bu nedenle de Reşat altın, Cumhuriyet altınından daha değerlidir.

Sahte Reşat Altına Dikkat!

Reşat altın, şimdilik Darphane tarafından basılmıyor, ancak bazı altın üreticisi firmalar tarafından basımı yapılıp piyasaya sürülüyor. Bununla birlikte dikkat edilmesi gereken en önemli nokta orijinal Reşat altın olarak piyasada bulunan birçok Reşat altının sahte olabilme riskidir. Ayrıca yeni basım olmasına rağmen standart özelliklerin dışında da üretilmiş olabilir. Eğer Reşat altın satın almak isterseniz, marka damgası veya özel altın sertifikasını sorgulamayı göz ardı etmeyin!