Altinborsasi111

Döviz ve Altında Vergi Artışı

Döviz ve altın alışverişinde uygulanan Banka Sigorta ve Muamele Vergisi (BSMV) yüzde 1 oranına, finansman bonosu ise yüzde 10’dan yüzde 15 oranına çıkarıldı. Resmi Gazete yayınıyla birlikte karar yasallaştı. Bu vergi güncellemesiyle birlikte her 100 dolarda 1 dolar vergi ödeneceği görülüyor.

Covit-19 Salgınına Karşı Ekonomik Hamle

Döviz ve altın alışverişi için uygulanan vergilerin artırılmasının altında yatan ana sebep Covit-19 salgınının ekonomik sonuçlarını absorbe etmek ve ülke ekonomisine kaynak sağlamaktır. Korona virüsü salgını öncesinde Banka Sigorta ve Muamele Vergisi binde 2 oranındayken karar neticesinde yüzde 1’e yükseltildi. Bu kararın resmileşmesi, altın ve döviz yatırımcılarının davranışlarını da olumsuz etkiledi. Ancak yatırım uzmanları, kademeli altın ve döviz yatırımının devam edilmesinde vergilerin olumsuz etki yaratmayacağı görüşünde.

Altın Borsası Virüs Salgınından Nasıl Etkilendi?

Altın borsası resmi güncellemeler neticesinde önce seviyesini korudu akabinde yükseliş trendine geçti ve şu sıralar Amerika’daki protestolar sebebiyle yine düşüşe geçti. Virüs salgını boyunca insanların endişeli ruh hali altın borsasının hareketlenmesine sebep olmuştu. Gün geçtikçe yükselen altın, tarihi rekorunu birkaç kez kırdı. Virüsün normalleşmesiyle birlikte altın borsası da yeni normalini bulmuş görünüyordu ancak geldiğimiz noktada altının düşüş eğilimi gösterdiği gözleniyor.

Altın Yatırımcıları Fırsatları Değerlendiriyor

Altın alımıyla ilgili vergi artırımı yatırımcıları mutsuz ettiyse de altın borsasındaki düşüş, yeni fırsatlar yaratması sebebiyle yüzleri güldürmeye başladı. Yatırım uzmanları, düşüş trendine geçen altın için kademeli, güvenli alım yapılmasına dikkat çekiyor. Özellikle düzenli yatırım yapanlar, birikim amacıyla altın ve dövize yönelenler için paranın parçalara ayrılarak değerlendirilmesi gerektiği vurgusu yapılıyor. Riskleri minimize etmek isteyen yatırımcılar, altın borsasının düşüşe geçtiği şu dönemlerde alım işlemlerini planlı şekilde gerçekleştiriyor.

Vergi Artışı Kabul Edildi

Altın ve döviz vergi artışı başlangıçta yatırımcıları üzse de altın borsasındaki işlem hareketliliğinin yatırımcıların özellikle de kurumsal yatırımcıların vergi artışını kabullendiği görülüyor. Uzun vadede altın güvenli liman görüldüğünden düşüşe ve vergiye rağmen hala normal seyrinden yüksek bir fiyat seviyesinde olan altın, yatırımcılara kazandırmaya devam ediyor.