Zaman zaman altın fiyatları düşer veya çıkar. Bununla birlikte, altın fiyatlarını hareket ettiren temel faktörler büyük ölçüde bilinmez veya göz ardı edilir. Altının kısa vadeli yönünü tahmin etmek zor olabilir, ancak bir yatırım aracı olarak altın satın almak veya altın satmak ile ilgilenen herkes için önemli olan, altının fiyatını etkileyen unsurların oynaklığıdır. Peki, kısa vadede, uzun vadede altın fiyatı ve talebini ne etkiliyor? Bu biraz karmaşık olabilir; birkaç ana etkene değinelim:
Ülkeler Neden Altın Alıyor?
Tarihsel olarak, birçok ülke altına yatırım yaptı, ancak çoğu ekonomist bu yatırımların çok da başarılı olmadığı konusunda hemfikirdir. Diğer taraftan bugün merkez bankaları veya ülkeler büyük altın rezervleri tutmaya devam ediyor. Örneğin Çin ve Rusya son zamanlarda önemli altın alıcıları oldu ve Uluslararası Para Fonu grafiğinin gösterdiği gibi, bu ülkeler finansal krizden bu yana bir satın alma çılgınlığı yaşıyorlar. Peki, neden hala bazı ülkeler altın satın alıyor? Çoğunlukla altın ve $ ters bir ilişkiye sahip olduğu için. Ayrıca külçe altın ve diğer fiziksel altın çeşitlerinin elde tutulması bir ülkenin para birimini güçlendirir, çünkü altının para birimine bağlı maddi bir varlığı vardır.
Altın Fiyatları ile Enflasyon ve Faiz Oranları
Ülkeler ve bilinçli yatırımcılar, enflasyonun kaygısı nedeniyle altın satın alırlar, çünkü enflasyon yükseldiğinde paranın değeri düşer ve bu nedenle insanlar parayı altın şeklinde tutmak ister. Enflasyon ya da mal ve hizmetlerin artan fiyatları, uzun süre yüksek düzeyde ise altın enflasyonist baskılara karşı bir korunma aracı haline gelir. Enflasyon, altın fiyatlarını belirleyen bir göstergedir, enflasyon yüksekse altın fiyatları yüksektir. Bunu bir liranın satın alma gücü olarak düşünün. Altının satın alma gücü, son yıllarda zayıflayan liraya kıyasla hala güçlü pozisyondadır.
Diğer yandan normal şartlar altında, altın ve faiz oranları arasında negatif bir ilişki vardır. Artan faizler ve getiri, güçlü ekonomi beklentisini gösterir, güçlü ekonomi enflasyona yol açar ve altın enflasyona karşı bir koruma aracı olarak kullanılır. Ayrıca, faiz oranları yükseldiğinde, yatırımcılar bu getiriyi taşımayan altının aksine sabit getirili yatırımlara da yönelirler. Bu, altına yatırım yapmadan önce yatırımcıların altın fiyatlarındaki dalgalanmaları ve portföylerindeki rolünü daha iyi kavramasına yardımcı olacaktır.
Altın Fiyatını Etkileyen Endüstriyel ve Ticari Amaçlar
Dünyada altın miktarı ve potansiyel altın rezervi tartışmalıdır. Buna rağmen uzmanlar, dünyada 150.000 ton altın bulunduğunu ve altının farklı şekillerde hala var olduğunu kabul ediyorlar. Her yıl yaklaşık 3.200 ton altın çıkarılıyor, diğer taraftan büyük miktarda altın geri dönüşüm ile ekonomiye ekleniyor. Üretilen altının çoğu perakende endüstrisi tarafından mücevher, takı veya endüstriyel amaçla tüketilirken kalan altın miktarı; külçe altın para veya has altın gibi yatırım ürünlerine gidiyor. Talep arttığında ve altın arzı sınırlı olduğunda, altın fiyatı otomatik olarak yükselir. Bunu anlamak önemlidir, çünkü arz ve talep, altın fiyatının önemli bir itici gücüdür.
ABD Doları ve Altın Arasındaki İlişki Nedir?
Dünya piyasalarında altın ABD doları ile fiyatlandırılır ve alınıp satılır. Bu ilişkinin en yaygın ekonomi yorumu; ABD $ değeri ne kadar güçlü olursa, altın fiyatının düşük seyredeceğidir. Benzer şekilde, $ ne kadar değer kaybederse altın fiyatı o denli yüksek olur. Bununla birlikte, altın tipik olarak ABD doları ile ters bir ilişkiye sahip olsa da her zaman böyle olmak zorunda değildir. Altın ve dolar arasındaki değişken fiyat ilişkisini daha iyi anlamak için çeşitli faktörleri incelemekte fayda vardır. Düşen petrol fiyatları, siyasi ve ekonomik krizler, savaş durumu veya bulaşıcı bir virüsün pandemi boyutu gibi etkenler kısa vadede sert düşüşler veya sert yükselişler getirebilir. Değişken küresel arz ve talebin etkisi ile altın ve dolar fiyatı birlikte yükselebilir veya düşebilir. Bu parametrenin yaşandığı zamanlar oldu ve olacaktır.
Bu makalede ana hatları verilen nedenlerden dolayı, dünyada altın fiyatını etkileyen itici güç çoktur. Altın satın almak veya altın satmak için doğru zamanı göstermez, öngörülebilir yatırım fırsatları için size kılavuzluk edebilirler. Altın fiyatları özellikle ekonomik krizler veya küresel büyük buhran dönemlerinde beklenmedik değişiklikler gösterebilir. Ani fiyat düşüşleri ve fiyat artışları görülebilir. Her yatırımcı gibi düşük fiyattan altın almak ve yüksek altın fiyatı ile satmak isterken daha uzun vadeli bir alım ve satım stratejinizin olması gerekir.
Değişken şartlara göre yatırım rotanızı belirlemek için ankaraaltinborsasi.com’da kalın, anlık ve güncel bilgilerden yararlanın!