En yuksek altin

En Yüksek Altın Rezervine Sahip Ülke Hangisi?

Dünya Altın Konseyi, özellikle ulusal rezervler için fiziksel altın alımlarının son 50 yılın en yüksek ve rekor düzeyinde olduğunu bildirdi. Birçok ülke rezerv fonlarını varlıkların bir karışımı olarak çeşitlendirir, ancak son on yılın ekonomik belirsizliği ve türbülansı, altın alımında istikrarlı bir büyüme ve fiziksel altın rezervinde artış gösteriyor. Altın, merkez bankalarının rezerv yönetiminde önemli bir rol oynar ve bazı ülkelere ait merkez bankaları önemli miktarda altın sahibidirler. Peki, en yüksek altın rezervine sahip ülke hangisi?

En Büyük Altın Rezervine Sahip İlk 5 Ülke

Tüm paraların altınla desteklenmesini gerektiren bir hükümet modeli yoktur. Bununla birlikte, devletler hala metrik ton cinsinden ölçülen büyük miktarda külçe yığınına sahip olup, ekonomik felaketlere karşı her yıl altın rezervlerini yüzlerce ton artırıyor. 2010 yılından başlayarak, dünyadaki merkez bankaları net altın satıcısı olmaktan net altın alıcısına dönüştü. Geçen yıl, resmi sektör faaliyeti % 46 artışla 536 tonluk satın alma işlemine ulaştı.

2020 yılı başlarında güncellenen raporlara göre, en büyük altın rezervine sahip ilk 5 ülke, son birkaç yıldır pek değişmedi. İlk sıradaki ABD, 8133 ton ile dünyadaki en büyük altın rezerv stokunu (tüm altın rezervlerinin % 75’ini ) elinde bulunduruyor. İkinci sırayı alan Almanya 3367 ton, üçüncü sıradaki İtalya 2452 ton ve dördüncü sıradaki Fransa 2436 ton altın rezervine sahip. Beşinci sırada yer alan Rusya ise (son yıllardaki agresif altın alış politikalarından sonraki) 2242 ton altın rezervi ile dikkat çekiyor.

Türkiye Altın Rezervi Ne Durumda?

Türkiye Merkez Bankası altın rezervleri ile dünyada 13. sırada bulunuyor. İlk beşteki ABD, Almanya, İtalya, Fransa ve Rusya’nın ardından Çin, İsviçre, Japonya, Hindistan, Hollanda, Euro Bölgesi ve Tayvan’ın gerisinde kalan Türkiye 385 ton altın rezervine sahip gibi görünüyor. Elbette bu altın rezervi, öngörülemeyen nedenler veya ekonomik zorunluluklar veya para politikaları ile paralel olarak değişiklikler gösterebilir. Merkez Bankası altın rezervleri, altının resmi görünen kısmıdır. Diğer taraftan Türkiye’de altın miktarının -tam olarak bilinmemekle birlikte- 4-6 bin ton civarında olduğu tahmin ediliyor.

Altın Yatırımı için Günlük Altın Fiyatları Takibi

Dünyada altın stoklayan ülkelere baktığımızda ekonomik gelişmişlikle altın yatırımı arasında yakın bir bağ olduğunu görüyoruz. Tüm ekonomistlerin hemfikir olduğu gibi altın, ekonomik kriz zamanlarında siyasi değişikliklerden veya ekonomik şoklardan etkilenmediği için istikrar sağlar. Ayrıca likit bir varlıktır ve bu da gerektiğinde nakde dönüştürülebileceği anlamına gelir. Bu nedenledir ki altın uzun zamandır önemli ve nihai finansal varlıktır. Para birimlerinin değerini belirlemek için direkt kullanmasak da, altın şimdi inanılmaz derecede önemli.

Altın, en çok takip edilen ve en çok işlem gören maldır. Altın yatırımına hazır olduğunuzda, paranızı riske atmadan önce ihtiyacınız olan bilgiye sahip olmak için ankaraaltinborsasi.com platformumuzda takipte kalın.