Kararmayan, paslanmayan ve kolayca değeri düşmeyen altın, keşfinden itibaren insanlık tarihinde gücün, zenginliğin ve ihtişamın sembolü oldu. Bugün bile başarıları altın madalyalar ile ödüllendiriliyor ve altın kelimesini değerli olan her şeyle ilişkilendiriyoruz. Bunun nedeni elbette, yerkabuğunda sadece 1 milyarda 3 oranında bulunan has altın ve onun benzersiz özellikleri ile ilgilidir.
Saf Altın Özellikleri Nelerdir? Saf Altın Ayarı Nedir?
Altın, demir, bakır, kurşun gibi bir metal olmasına rağmen tek sarı renkli metaldir ve kimyasal olarak çok kararlıdır. Has altın, yerkabuğunda diğer elementlerle kolayca birleşmez ve bu nedenle korozyona uğramaz veya kararmaz. Saf altın, genellikle gümüş, bakır, platin veya paladyum gibi diğer metallerle güçlendirilir. Bir alaşımdaki altının saflığı, 1 karat ila 24 karat arasında ölçülür ve 24K en saf altın formudur. Yani, saf altın aynı zamanda 24 ayar altın anlamına gelir. Bir altın parça içerisindeki altın yüzdesini bilmek istiyorsanız, altının ayarını 24K’a bölüp 100 ile çarparak bulabilirsiniz.
24 Ayar Has Altın Kararır mı?
Doğal altın en az reaktif elementtir, bu yüzden has altın, zengin sarı parlaklığını çok uzun süre korur, su ve neme maruz kalsa bile bu, renginin bozulmasına neden olmaz. Bazı insanlar satın aldıkları altın kararıyor diye saflığından şüpheye düşer, aslında bunun nedeni altın içerisinde kararma yapan diğer gümüş, bakır gibi metallerdir. Kuyumcuda bulacağınız altın takıların çoğu bileşen metaller içerdiğinden, teninize temas ettiğinde yüzeyinde kararmalar oluşabilir. Günlük kullanıma uygun olarak altın takılar, 14 ayar, 18 ayar, 22 ayar gibi oranlarda diğer elementler ile karıştırılarak tasarlanır. Bu sadece metali sertleştirmekle kalmaz, aynı zamanda (beyaz altın, sarı altın gibi formları olan) altın rengini de etkiler.
Has Altın Nerelerde Kullanılır?
Dünya yerkabuğundan çıkarılan minerallerden hiçbiri altından daha yararlı değildir. Harika bir renge ve parlaklığa sahip olan altın, her şeyden önce insan zihninde özel bir imajı olan benzersiz bir süs metalidir. Altın elektriği iletir, kararmaz, çalışılması kolaydır. Has altın; kablo tel içine çekilebilir, ince tabakalar haline getirilebilir, diğer birçok metalle eritilebilir ve farklı şekillere dökülebilir.
Finansal Altın Para: Altın, ilk zamanlarda ticarette bir değer aracı olan para olarak kullanıldı, ancak bugün altın paralar artık finansal işlemler için yaygın olarak kullanılmıyor. Günümüzde pek çok birey ve kurum külçe altın yatırımları yapıyor. Bununla birlikte, belirli ağırlıklarda satılan çeyrek altın, yarım altın, Ata Lira gibi altın biçimleri, insanların küçük tasarruflar yapabileceği popüler yollardır.
Mücevher: En zarif mücevherlerin önemli bir bileşeni olma konusundaki ünü, yıllar boyunca kuyumculuk sektöründe altın tasarımlarına ilham verdi. Bugün, tüm küçük büyük mücevher şirketleri, alyanslardan küpelere kadar en iyi altın aksesuarlar için rekabet ediyor.
Dekorasyon: Altın çok ince haddelenebildiğinden ve mukavemetli olduğundan, genellikle dekoratif amaçlı olarak metal veya cam nesneleri kaplamak için kullanılır. Küçük altın yapraklar, heykeller, dekoratif harfler, resim çerçeveleri gibi aksesuarlar için tercih edilir.
Elektronik: Altın iyi bir elektrik iletkenidir ve havaya maruz kaldığında kararmaz, bu nedenle elektrik konektörleri ve baskılı devre kartları yapmak için idealdir. Has altın, cep telefonlarından roketatarlara kadar bilgisayarlarda ve mikro elektronik devrelerde kullanılır. Bir diğer kullanım, motorlu taşıtlardaki emniyet hava yastığı mekanizmasıdır.
Koruma: Altın ısı ve ışık geçirmez, ayrıca kızılötesi radyasyonun iyi bir yansıtıcısıdır bu nedenle ısıya ve ışığa karşı koruyucu bir kalkan olarak kullanım alanları vardır. Jet motorları, uzay araçları ve astronot elbiseleri ısıyı ve parlamayı azaltmak için genellikle altın alaşımları ile kaplanır. Kızılötesi ışığa duyarlı teleskoplarda altın kaplama aynalar en iyi sonuçları verir.
Sağlık: Altın, kimyasal olarak inert, alerjik olmayan ve çalışılması kolay bir metaldir. Bu nedenle altın alaşımları, diş hekimliğinde dolgu, kuron, köprü ve ortodontik aletler için kullanılır. Ayrıca radyoaktif altın izotop parçacıkları, Lagoftalmi ve bazı kanserlerin tedavisinde dokulara implante edilir. Birçok cerrahi alet, yaşam destek cihazları ve elektronik ekipman az miktarda altın kullanılarak yapılır. Günümüzde altın kullanımının farklı biçimleri sadece son yirmi beş-otuz yıl içinde geliştirildi. Bu trend muhtemelen devam edecek. Artan talep ve sınırlı arz, altının değerinin ve öneminin zamanla istikrarlı bir biçimde artmasına neden olacaktır.