Hurdaaltin

Hurda Altın Nasıl Satılır?

Hurda altın, artık kullanımda olmayan altın şeklinde tanımlanır. Daha basit tanımıyla, satılmış olan altın ikinci el dolayısıyla hurda altındır artık. Satın aldığınız altın ne kadar değerli ya da yüksek ayarda olursa olsun artık hurda olarak değerlendirilir ve hurda altın fiyatıyla satın alınır. Hurda altının alış ve satış noktası kuyumculardır. Kuyumcular ikinci el yani hurdaya çıkmış altınları kendi piyasasından hesaplayarak satın alıyor. Altın piyasasının yükseldiği, altın satışlarının azaldığı dönemlerde hurda altın piyasası canlanıyor ve kuyumcular ikinci el altın satışlarını artırıyor. Konut kredilerinin düşüşe geçtiği dönemde altın satışlarında artış yaşandı. Hurda altınlarınızı satmak istediğinizde kuyumculara gidebilirsiniz ancak satın almak istediğinizde her kuyumcuda hurda altın bulmakta zorlanabilirsiniz. Kuyumcular satın aldıkları altınları eriterek yeni takı ya da altın formuna kavuşturuyorlar.

Hurda Altın Satın Almak Mantıklı mı?

Altın yatırımına odaklananlar için hurda altının yeterince kazançlı bir yatırım olmadığını belirtmekte fayda var. Kuyumcular, kendilerine gelen ikinci el altını hızlıca nakde çevirerek kullandığından çoğu kuyumcunun stoğunda hurda altın bulunmuyor. Bu anlamda yatırımcılar için hurda altın bulmak pek kolay değil. Öte yandan alınan ikinci el altının kaç ayar olduğunu dolayısıyla piyasasının ne olduğunu saptamak zordur. Kuyumculara göre piyasada çok fazla kötü niyetli satıcı bulunuyor. Altın ayarını bilmeyen ve ölçemeyen kişilerin hurda altın almaması öneriliyor. Hurda altında alım - satım arasında fark bulunmadığından yatırımcısına zarar ettiriyor. Bu nedenle yatırım amaçlı alınması önerilmiyor.

Hurda Altın Satışları Arttı

Ekonomik dengesizliklerin ve pandemi dönemine bağlı gelişen kriz ortamı, yastık altı altınların piyasaya dönmesine zemin hazırladı. Yatırımcılar ve altın birikimi yapanlar, ekonomik zorluk nedeniyle piyasaya tonlarca altın dönüşü sağladı. Her yıl gerçekleşen altın ihracatı bu yıl ciddi düşüşler yaşadı çünkü iç piyasadaki hurda altın satışı arttı. İnsanlar finansal kaynak oluşturmak amacıyla altın satışı gerçekleştirmeye başladı. Emlak sektöründeki avantajlı gelişmeler de hurda altın döngüsünü hızlandırdı. Düşen kredileri fırsat bilenler, ellerindeki altını piyasaya sokarak hurda altın yoğunluğunu arttırdı. Bu yoğunluğun ise hammadde ihtiyacını doğrudan karşıladığı belirtiliyor.