Sonons

Ons Altın ve Gram Altın Nedir?

Altın, tarihin başlangıcından bu yana uluslararası bir servet ölçüsüdür, her kültür ve dönem kendi geleneklerine göre altın ağırlıklarını ve değerlerini ifade eder. Altın yatırımı ile ilgilenenler için ons altın mı, gram altın mı? Sorusu biraz kafa karıştırıcı olabilir. Bilinmesi gereken şu ki, ons ve gram birimleri kesinlikle aynı şey değildir.

Altın Ons Ağırlığı Nedir?

Ons, altın, gümüş, platin gibi değerli metallerin tartılmasında yaygın olarak kullanılan bir kütle birimidir. Ons ağırlığı süreç içerisinde değişmiş olmakla birlikte ülkelere göre yaygın olarak kullanılan ons ağırlıkları şunlardır: • Avoirdupois (İngiliz) Onsu: 28,349 gr • Uluslararası Troy Onsu: 31,103 gr • İtalya (Roma)Onsu: 27,40 gr • Fransız Onsu: 30,59 gr • Çin Metrik Onsu: 50,00 gr • Hollanda Metrik Onsu: 100,00 gr Ons altın için en bilinen ve pratikte uygulama alanı bulan Uluslararası Troy Onsu ve Avoirdupois (İngiliz) Onsu’ dur. Ülkemizdeki altın alışverişinde ons altın terimi pek kullanılmadığından Avoirdupois ons ve troy ons arasındaki fark bilinmeyebilir. Türkiye’de ons altın ile kastedilen değer genellikle 31.10 gr ile kuyumculuk ve mücevherat sektöründe karşılık bulan troy ons’ tur. Ülkelere göre değişmekle birlikte çoğunlukla altın gibi kıymetli madenler ve taşlar söz konusu olduğunda troy ons kullanılır.

Gram Altın Nedir?

Gram altın, 1 gr has altın miktarı ile karşılık bulan değer ölçümüdür. Gram Altın, İstanbul Altın Rafinerisi’nin (İAR) tescilli markası olmakla birlikte, 995 - 999,9 saflıkta, 1 gr, 5 gr, 10 gr, 20 gr, 50 gr ve 100 gr olarak üretilen, standart ağırlık ve saflıktaki işlenmemiş altın külçeleridir. Gram Altın’ın farklı gr miktarları ile üretilmesinin sebebi, tasarruflarda altın birimleri olarak kullanılmasını kolaylaştırmasıdır.

Gram Altın mı? Ons Altın mı?

Dünyada altın, gümüş ve diğer değerli metaller gramdan ziyade troy ons veya tipik avoirdupois ons olarak tartılır. Ons uluslararası altın piyasalarında işlem gören ortak birimdir ve tüm yatırımcılar ve merkez bankaları bu ortak birimi baz alır. Gram altın sadece Türkiye bazında hareketlenmelerde değişim gösterir. Küresel piyasada ons altın fiyatı yükseldiğinde gram altın fiyatının yükselebilmesi için Türk Lirası’nın değer kaybetmesi veya ons altın fiyatının Türk Lirası’ndaki değerlenme oranından daha yüksek olması gerekir. Bununla birlikte, çoğu zaman Ons altın fiyatı yükseliş ya da düşüşleri aynı oranda gram altına da etki eder.

Has Altın Fiyatı Nasıl Hesaplanır?

Türkiye’de de has altın fiyatını hesaplamak için ons altın fiyatı baz alınır. Has Altın Fiyatı = XAUUSD (1 Ons Altın Fiyatı) / 31.10 veya 31.10 x USDTRY (Dolar-TL kuru) Örneğin: 1 ons altın karşılığı 1500 dolar ve TL - $ kuru 5.70 olsun. Has altının yaklaşık fiyatını hesaplamak için 1500 / 31.10 x 5.70 işlemini yapmamız gerekecektir. Bu basit hesap size sahip olduğunuz gram altının net TL karşılığını verecektir.