8subat

Yatırım: Altın mı? Dolar mı?

Dolar ve altın üzerindeki hareketlilik bir süredir stabil şekilde ilerlese bile her iki yatırım aracı da aslında önceki dönemlere göre daha öngörülemez hale geldi. Yurt içinde yaşanan değişken ekonomi politikaları ve makro ölçekli faktörler sebebiyle dolar ve altın bir aşağı bir yukarı ilerlemeye devam ediyor.

Altındaki Artışlar Devam Edecek

Yatırımcılar altın ve dolar arasında gidip gelirken uzmanlar altının gelebileceği seviyelerle ilgili belirli öngörülerini de paylaştı. Ancak burada dikkat edilmesi gereken en temel detay ise altının uzun ve orta vadeli bir yatırım aracı olduğunun unutulmaması gerektiğidir. Türk Lirası cinsindeki paranın enflasyona karşı yenik düşmemesi için yatırım yapmak istiyorsanız, uzun vadeli yatırımlarda bulunmak gibi bir düşünceniz bulunuyorsa altına yönelebilirsiniz.

Merkez Bankası faiz kararı sonrasında altın fiyatları son haftaların en düşük seviyelerine gerilemişti. Gram altındaki hafif düşüş 200 baz puanlık faiz kararının ardından sınırlı kalmıştı. Altının Ons fiyatı ise 1879 dolar bandında ilerliyordu.

Altının yeni yıl ile birlikte artışa geçeceği konusunda hemfikir olan uzmanlar mevcut gram altın fiyatlarının artacağını söylüyor. Altının Ons fiyatında 1921 dolara kadar yükseliş öngören uzmanlar, ABD tarafından teşvik paketleriyle ilgili olumlu gelişmeler olacağı konusunda da hemfikirler.

Altının uzun yıllardır en güvenilir yatırım aracı olmasının da yatırım yapmak isteyenler için ufak bir etkisi oluyor. Dövizin dünya çapında yaşanan birçok farklı gelişmeye göre şekil almasından dolayı garanti yatırımlarda bulunmak isteyenler genellikle altına yatırım yapıyorlar.

Uzun ve Orta Vadeli Yatırımlar için Altın

Uzun ve orta vadeli yatırım araçları arasındaki en güvenilir limanlardan olan altın, yatırımcılara iyi bir kazanç sağlayabiliyor. Bunun için yatırımcıların önceliklerini belirlemeleri ve hangi vadede kazanç elde etmek istediklerini etraflıca düşünmeleri de gerekiyor.

Tüm bu detaylarla birlikte koronavirüs salgınının devam ediyor olması ve aşı ile ilgili haberlerin sürekli gelmeye devam etmesi de döviz ve altın fiyatları üzerinde dalgalanmalara sebep oluyor. Döviz ve altındaki yükselişten bağımsız olarak yatırımlarınızı hangi araca yapabileceğinizi istek ve ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurarak yapmanız en doğrusu olacaktır.