1108

Yatırım İçin Hangi Ayar Altın Alınmalı?

Kıymetli metaller sınıfında en güvenilir metal kabul edilen altın, farklı ayar ve ağırlıklarla satışa sunuluyor. Yatırımda altına yönelenler için ayar farklılıkları kafa karıştırıcı olabiliyor. En ideal yatırım altını fiyatları, altının ayarı ve gramajıyla belirleniyor. Altın için ölçü birimi ayar olarak bilinse de sektörde karat ölçü birimi de sıklıkla kullanılır. Yatırımda 22 ayar ve 24 ayar altın yönelimi vardır. 24 ayar altın, içeriğinde herhangi bir metal barındırmayan saf altın anlamına geliyor. 24 ayar altın çok yumuşak olduğundan kuyumculukta yani takı ve aksesuar tasarımlarında şeklini koruyamaması sebebiyle daha az kullanılır. Altına farklı element desteği verilerek yapısı güçlendirilir. 22 ayar altın, güçlendirilmiş altın içerine sahip en yüksek altın oranına sahip altın türüdür. Yatırım altını fiyatları, altının kaç karat olduğuyla belirleniyor. O halde altınları ayar odağında inceleyelim;

22 ayar altın: 22 ayar altının içinde yüzde 93 oranında altın, geri kalanda ise bakır ya da gümüş vardır. Kuyumcuda sık gördüğümüz taşsız takılar, düz bilezikler 22 ayar altından yapılır. 22 ayar altın satarken daha az değer kaybettirdiğinden altın yatırımında tercih edilir.

18 ayar altın: Yüzde 75 altın içerir, yüzde 25 ise farklı elementlerle güçlendirilir. Kuyumculardaki zarif, tasarım olarak daha göze hitap eden takıların çoğunda 18 ayar altın kullanılır. İşçiliği genellikle daha çoktur, satarken değer kaybettirir.

14 ayar altın: Yüzde 53 altın içerir. Tıpkı 18 ayar altında olduğu gibi takılarda çok sık kullanılır. Dünyada takı tasarımında en çok kullanılan altın ayarıdır. Alış ve satış fiyatı arasında ciddi farklar vardır, satarken değer kaybettirir.

9 ayar altın: İçeriğinde yaklaşık yüzde 33 oran altın barındırır. Fiyatı diğer altınlara oranla daha düşüktür, takı tasarımlarında kullanılır. Satarken ciddi değer kaybettirir. Yatırım altını fiyatları, farklı ayar altınlardaki saf altın miktarıyla paraleldir. Altın yatırımında bu bilgiler doğrultusunda yatırım yapmak başarılı sonuçlar alınmasını sağlar. Satarken değerini kaybetmeyecek, yatırım anlamında fayda sağlayacak altın arayışında 22 ayar altınlar gözde tercihtir. Yatırım altını fiyatları hakkında güncel bilgiler almak, doğru altın yatırımı yapmak için Ankara Altın Borsası’nı anbean takip edebilirsiniz.